Connect with us

Διεθνή

Champions League: Δαβίδ vs Γολιάθ με έπαθλο την κούπα!

Αντιμέτωπες στον τελικό είναι η πολυτροπαιούχος Ρεάλ των 14 τίτλων και η Ντόρτμουντ που ψάχνει την ιστορική επανάληψη του θριάμβου του 1997.

 

Στο Γουέμπλεϊ θα χτυπάει το βράδυ του Σαββάτου (22:00, ΜΕGA-Cosmote Sport 1) η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς εκεί θα διεξαχθεί ο τελικός του Champions League.

Εκεί η Ρεάλ Μαδρίτης, το «ιερό τέρας» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τα πολλά και διάσημα αστέρια της θα αντιμετωπίσει τη Μπορούσια Ντόρτμουντ σε μία μάχη που έχει ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί για τη… ζημιά αν τους υποτιμήσεις.

Ο «Λευκός Οίκος»

Ο «Λευκός Οίκος», που καθοδηγείται από νεαρά ταλέντα (Τζουντ Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο, Βινίσιους…) και σπουδαίους βετεράνους (Νάτσο, Τόνι Κρόος, Λούκα Μόντριτς…), σκοπεύει να επιστρέψει στον θρόνο στο τέλος μιας σεζόν σχεδόν τέλειας, με μόνο δύο ήττες σε 54 αγώνες.

 

Η Ρεάλ του Κάρλο Αντσελότι δεν είναι ποτέ τόσο δυνατή όσο όταν ακούγεται ο ύμνος του Champions League, η αγαπημένη της διοργάνωση.

Για να φτάσουν στο Λονδίνο, οι Μαδριλένοι ισοφάρισαν δύο φορές κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (3-3) στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών, κράτησαν δυνατά τα νεύρα τους στον επαναληπτικό (1-1, 4-3 πέναλτι), κράτησαν την Μπάγερν υπό έλεγχο στο Μόναχο (2 -2) στη συνέχεια επικράτησαν των Γερμανών στη ρεβάνς (2-1), με δύο πολύ γκολ που ήρθαν αργά.

«Όνειρο» εναντίον «αποστολής»

Παρ’ όλα αυτά, η Ντόρτμουντ δεν σκοπεύει να το βάλει στα πόδια στο Γουέμπλεϊ. Εκείνο που θα προσπαθήσει είναι να κοιτάξει στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Παίζουμε ενάντια σε μια ομάδα που είναι φτιαγμένη για να κερδίσει το Champions League, της οποίας η αποστολή είναι να κερδίσει το Champions League. Όταν έχουμε μια αποστολή να εκπληρώσουμε, μπορεί να τη χάσουμε. Έχουμε ένα όνειρο. Είναι η διαφορά μεταξύ ενός ονείρου και μιας αποστολής», είπε ο Έντιν Τέρζιτς.

Ο προπονητής της Ντόρτμουντ γνωρίζει ότι η φλόγα του πάθους μπορεί να κάψει τα φτερά πολύ ισχυρότερων αντιπάλων. Άλλωστε, η Μπορούσια του κυριάρχησε στο «γκρουπ του θανάτου» (Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Νιούκαστλ) πριν αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης του Αντουάν Γκριεζμάν και την Παρί Σεν Ζερμέν του Κιλιάν Μπαπέ.

«Είναι η απόλυτη πρωταθλήτρια στην ιστορία του ποδοσφαίρου και σε αυτή τη διοργάνωση, που μας περιμένει», συνόψισε ο 41χρονος Γερμανός. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι σε έναν αγώνα όλα είναι πιθανά» και αν κάποιος το έδειξε αυτή τη σεζόν, «ήμασταν εμείς», συνέχισε.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τους τελευταίους οχτώ ευρωπαϊκούς τελικούς της, η τελευταία της αποτυχία χρονολογείται από το 1981, «αλλά όλα αυτά δεν μετράνε», επέμεινε ο προπονητής της Ντόρτμουντ, πέμπτης στην τελευταία Bundesliga.

Πανστρατία των οπαδών της Νόρτμουντ για τον τελικό

Από τη δική τους πλευρά, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ, είναι πανέτοιμοι για τη μεγάλη αποψινή μάχη, προκειμένου να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα τους  για να φθάσει στην νίκη κόντρα στους «γκαλάκτικος»και να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η εικόνα που ακολουθεί με τους χιλιάδες Γερμανούς οπαδούς των «Βεστφαλών».

Ο «τελευταίος χορός» των Κρόος και Ρόις

O τελικός του Champions League αποτελεί το «last dance» δύο μεγάλων παικτών: του Τόνι Κρόος και του Μάρκο Ρόις με τη φανέλα της Ρεάλ και της Ντόρτμουντ αντίστοιχα.

Οι δύο Γερμανοί θα αποτελέσουν παρελθόν για τις δύο φιναλίστ του τελικού και, όπως είναι φυσικό, θέλουν να αποχαιρετήσουν τις ομάδες που αγωνίστηκαν επί σειρά ετών με την κατάκτηση του τροπαίου.

Στα 34 του χρόνια, ο Κρόος αποφάσισε πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να διαβεί τον ποδοσφαιρικό Ρουβίκωνα. Δεν ήταν μία απόφαση που πήρε σε μία νύχτα. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο στριφογύριζε στο μυαλό του. Μετά το Euro που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της πατρίδας του θα βάλει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα που πολλοί ονειρεύονται ως μικρά παιδιά, αλλά ελάχιστοι μπορούν να κάνουν πράξη.

Στον αντίποδα ο Ρόις, ο οποίος θεωρείται θρύλος για τους Βεστφαλούς, θα φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα της αγαπημένης του Ντόρτμουντ.

Ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας, ο παίκτης που στάθηκε τόσο άτυχος με τους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε στην καριέρα του, αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγαπημένη του ομάδα και θέλει να το πράξει, οδηγώντας τη στη γη της Επαγγελίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από το ταξίδι με το πούλμαν οπαδών, στην άκρη του πάγκου

Η Ντόρτμουντ, ένας ιστορικός σύλλογος από το βιομηχανικό Ρουρ, δεν είχε γεύση από τη χαρά των κορυφών. Δύο φορές έφτασε στον τελικό, τη μία νίκησε (3-1) τη Γιουβέντους το 1997, την άλλη έχασε (2-1) το 2013 από την Μπάγερν.

Μάλιστα, την τελευταία φορά, ήταν και τότε στο Γουέμπλεϊ ο νεαρός Τέρζιτς, 30 ετών τότε, που είχε ταξιδέψει με το πούλμαν των οπαδών.

Δύο κόσμοι συγκρούονται το Σάββατο στο Γουέμπλεϊ και μόνο ένας θα θριαμβεύσει. Αυτός της Ρεάλ για άλλη μια φορά; Ή αυτός της Ντόρτμουντ, για μια – δεύτερη – φορά;

Πιθανές συνθέσεις:

Ντόρτμουντ (Έντιν Τέρζιτς ): Κόμπελ- Ριέρσον, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν, Τσαν, Σάμπιτσερ, Μπραντ – Σάντσο, Αντεγέμι- Φούλκρουγκ.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι ): Κουρτουά – Καρβαχάλ, Νάτχο, Ρούντιγκερ, Μεντί – Βαλβέρδε, Κρόος, Καμαβίνγκα, Μπέλινγκχαμ – Ροντρίγκο, Βινίσιους Τζούνιορ.

Για τη δόξα, αλλά και τα… εκατομμύρια

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν στο Λονδίνο το κορυφαίο τρόπαιο συλλόγων στον πλανήτη, μία θέση στην ιστορία, δόξα, αλλά και το έπαθλο των επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να πάρει ο νικητής, εκτός των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ που οι δύο φιναλίστ έχουν εξασφαλίσει με τη συμμετοχή τους στον τελικό.

Επιπλέον, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο, εξασφαλίζει συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και θα λάβει ακόμη 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, εάν πάρει το τρόπαιο, θα εισπράξει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η UEFA μοίρασε 2,176 δισ. ευρώ στους 32 συλλόγους, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα εισπράξει το πολύ 85,14 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το market pool.

Σε ποσοστιαία βάση, σημαίνει ότι το 57% των συνολικών χρημάτων της UEFA πάει στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων τον κόσμο. Και αυτό αντιπροσωπεύει επίσης το 32% του συνολικού προϋπολογισμού, μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα χρήματα που έχει σχεδιάσει να μοιράσει για την τρέχουσα σεζόν (2022-23), τα οποία θα είναι 2,159 δισ. και σε σύγκριση με τα 2,106 δισ. της σεζόν 2021-2022.

Ένας τελικός αξίας 1,5 δισ. ευρώ… κουβαλώντας 237 χρόνια ιστορίας

Διακόσια τριάντα επτά (237) χρόνια ιστορίας, όσα αθροίζουν συνολικά Ντόρτμουντ (115/έτος ίδρυσης 1909) και Ρεάλ Μαδρίτης (122/έτος ίδρυσης 1902) θα συναντηθούν το βράδυ του Σαββάτου στο στάδιο «Γουέμπλεϊ», που θα φιλοξενήσει τον 69o τελικό του Kυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League.

Ένας τελικός, ο οποίος θα προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλον τον κόσμο, με συνολική αξία 1,503 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης, στα 463,47 εκατ. ευρώ η Ντόρτμουντ.

Η ομάδα της Βεστφαλίας έχει 25,6 μέσο όρο ηλικίας, η ομάδα του Αντσελότι 27,3, με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (13 η Ντόρτμουντ και 17 η Ρεάλ), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (16 και 21 αντίστοιχα).

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που έχει ύψος 73,5 εκατοστά και ζυγίζει 7,5 κιλά, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν τα 90΄ της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ενώ φυσικά θα υπάρχει VAR.

Ο Σλοβένος, Σλάβκο Βίντσιτς, ο διαιτητής του τελικού

Ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς θα διευθύνει τη μεγάλη μάχη των δύο ομάδων.

«Όταν έλαβα την είδηση, ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή και αισθάνομαι ακόμα αυτά τα μεγάλα συναισθήματα καθώς μιλάω για αυτό, είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω», είπε ο Σλοβένος διαιτητής, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA και συνέχισε: «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και την ομάδα μου γιατί δουλεύουμε πολύ σκληρά μαζί».

Ο 44χρονος, διεθνής διαιτητής από το 2010, θα διευθύνει τον δεύτερο τελικό του σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA μετά τον διορισμό του ως διαιτητής στον τελικό του Europa League του 2022, μεταξύ Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς.

Έχει διαιτητεύσει επτά αγώνες Champions League αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του προημιτελικού δεύτερου αγώνα μεταξύ Ντόρτμουντ και Ατλέτικο Μαδρίτης και του δεύτερου αγώνα της φάσης των «16» μεταξύ Μπάγερν και Λάτσιο.

Ο Βίντσιτς θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Τόμαζ Κλάντσνικ και Άντραζ Κόβατσιτς. Ο τέταρτος διαιτητής, Φρανσουά Λετεξιέ, είναι από τη Γαλλία. Ο ρόλος του VAR έχει ανατεθεί στον Νετς Καιτάζοβιτς (Σλοβενία), τον οποίο θα βοηθούν οι Ράντε Ομπρένοβιτς (Σλοβενία) και Μασιμιλιάνο Ιράτι (Ιταλία)

Η μπάλα του μεγάλου αγώνα

Στις 12 Φεβρουαρίου η adidas αποκάλυψε την UCL Pro Ball London, την μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, με αποκορύφωμα τον τελικό στο Γουέμπλεϊ την 1η Ιουνίου.

Η μπάλα διαθέτει υψηλή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης μιας καινοτόμου υφής επιφάνειας PRISMA που παρέχει στους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Η εξωτερική επίστρωση υφής προσφέρει ασφαλή πρόσφυση και πλήρη έλεγχο, ενώ η θερμικά συνδεδεμένη άνευ ραφής κατασκευή εγγυάται την απόλυτη απόδοση.

«Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός αναφέρεται στην πόλη υποδοχής, το Λονδίνο, με ζωντανά γραφικά με δύο λιοντάρια που βρυχώνται να παλεύουν ανάμεσα στα αστέρια. Το λιοντάρι συμβολίζει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και της πρωτεύουσάς του, και αντιπροσωπεύει επίσης τη γενναιότητα και τη δύναμη των παικτών και το μεγαλείο του πιο πολυπόθητου τροπαίου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», ανέφερε η ιστοσελίδα της UEFA.

Η adidas είναι επίσημος προμηθευτής για τις μπάλες των αγώνων του UEFA Champions League από το 2001.

Οι τροπαιούχοι

14 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης

7 Κύπελλα: Μίλαν

6 Κύπελλα: Λίβερπουλ, Μπάγερν

5 Κύπελλα: Μπαρτσελόνα

4 Κύπελλα: Άγιαξ

3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ

2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ, Τσέλσι

1 Κύπελλο: Μάντσεστερ Σίτι, Άστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόφεν, Στεάουα Βουκουρεστίου

Το Champions League από τη νέα σεζόν γίνεται πιο μεγάλο και πιο πλούσιο

Το νέο Champions League που θα εμφανιστεί από τη σεζόν 2024/25 δεν θα είναι μόνο μεγαλύτερο, αλλά και πιο πλούσιο, ενώ η νικήτρια ομάδα μπορεί να βάλει στα ταμεία της έως και 155 εκατομμύρια ευρώ!

Το νέο σύστημα

Από τη νέα σεζόν στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο θα συμμετάσχουν -αντί 32- 36 ομάδες σε έναν όμιλο. Εκεί θα διεξάγονται 8 ματς αντί των 6 συνηθισμένων. Δεν θα παίζουν πλέον με τρεις αντιπάλους δύο φορές – εντός και εκτός έδρας – αλλά θα αντιμετωπίζουν οχτώ διαφορετικές ομάδες, παίζοντας τους μισούς από αυτούς τους αγώνες εντός και τους μισούς εκτός έδρας.

Έτσι δεν υπάρχουν ρεβάνς, αλλά οχτώ αντίπαλοι που θα καθορίσει η Αυγουστιάτικη «κλήρωση» στο Μόντε Κάρλο.

Οι 36 ομάδες θα ταξινομηθούν σε 4 ομίλους των 9 με βάση την κατάταξη των συλλόγων (οι πρωταθλητές στον πρώτο όμιλο). Κάθε ομάδα θα ζευγαρώσει με 2 αντιπάλους από κάθε γκρουπ, έναν εντός έδρας και έναν εκτός έδρας.

Μόλις ολοκληρωθεί ο όμιλος, οι 8 πρώτοι στην κατάταξη πηγαίνουν απευθείας στη φάση των «16». Όσοι από την 9η έως την 16η θέση αντιμετωπίζουν εκείνους από τη 17η έως την 24η θέση στα play-offs: οι 8 νικητές συναντάνε τους 8 πρώτους, οι 8 ηττημένοι αποκλείονται όπως αυτοί από την 25η έως την 36η θέση. Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό: χωρίς μεταβίβαση σε άλλη διοργάνωση.

Οι 16 εναπομείναντες αγωνίζονται στη φάση των «16», στη συνέχεια στους προημιτελικούς και στους ημιτελικούς, με εντός και εκτός έδρας, μέχρι το μονό τελικό.

Τα 4,4 δισεκατομμύρια

Η UEFA εκτιμά ότι θα εισπράξει 4,4 δισ. ευρώ από τον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών κυπέλλων, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. θα αναδιανεμηθούν στους συλλόγους που συμμετέχουν στο Champions League, στο Europa League και στο Conference. Όσον αφορά το «κύπελλο με μεγάλα αυτιά», το συνολικό χρηματικό έπαθλο για τους 36 συμμετέχοντες είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Το Champions League

Αναλύοντας μόνο το Champions League, το μπόνους συμμετοχής θα είναι 20 εκατ. ευρώ ενώ οι οχτώ πρώτες ομάδες θα λάβουν 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλες 28 θα λάβουν ένα. Όποιος πάρει μέρος στη φάση των 16 θα λάβει επίσης 11 εκατ. ευρώ, οι προημιτελικοί θα έχουν 12,5 εκατ. και οι ημιτελικοί 15. Ο νικητής θα λάβει 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμένος μόνο 20 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, όποια ομάδα σηκώσει το Champions League θα μπορεί να εισπράξει έως και 155 εκατομμύρια ευρώ!

Οι 36 θέσεις στη φάση των ομίλων του Champions League 2024/25 θα κατανεμηθούν ως εξής:

1- Νικητής Champions League 2023/24 (1)

1- Νικητής του Europa League 2023/24 (1)

4- Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία

3– Γαλλία

2- Ολλανδία

1- Πορτογαλία, Βέλγιο, Σκωτία και Αυστρία

2- Θέσεις σε Ιταλία και Γερμανία ως συνέπεια αποτελεσμάτων

5- Προκριματική φάση, διαδρομή των πρωταθλητών

2- Προκριματική φάση, διαδρομή πρωταθλήματος

Πρόγραμμα και αποκλειστική εβδομάδα

Από τη νέα σεζόν η καθεμιά από τις τρεις διοργανώσεις της UEFA θα έχουν μία αγωνιστική αποκλειστική εβδομάδα. Η αποκλειστική εβδομάδα στο Champions League, θα είναι η 1η αγωνιστική:

Το πρόγραμμα στην πρώτη φάση:

1η αγωνιστική: 17–19 Σεπτεμβρίου 2024 (αποκλειστική εβδομάδα)

2η αγωνιστική: 1/2 Οκτωβρίου 2024

3η αγωνιστική: 22/23 Οκτωβρίου 2024

4η αγωνιστική: 5/6 Νοεμβρίου 2024

5η αγωνιστική: 26/27 Νοεμβρίου 2024

6η αγωνιστική: 10/11 Δεκεμβρίου 2024

7η αγωνιστική: 21/22 Ιανουαρίου 2025

8η αγωνιστική: 29 Ιανουαρίου 2025

Διεθνή

Euro 2024: Μεγάλα ντέρμπι στους “8” | Ισπανία – Γερμανία και Πορτογαλία – Γαλλία

Συνεχίστε την ανάγνωση

Διεθνή

Euro 2024: Δείτε όλα τα γκολ της φάσης των “16” | video

Συνεχίστε την ανάγνωση

Γυναικείο ποδόσφαιρο

Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στο UEFA Womens Champions League

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO