Connect with us

Χανιά

Αμανατίδης για Κ20 και Ακαδημίες: Δύο (τουλάχιστον) παιδιά θα υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο

Ο τεχνικός σύμβουλος της ομάδας μίλησε στη σελίδα της ΠΑΕ Χανιά για την ομάδα Κ20, το Δίκτυο Ακαδημιών και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια

Μία εξαιρετική σεζόν ολοκληρώθηκε για την ομάδα Κ20 της ΠΑΕ Χανιά και ο Γιώργος Αμανατίδης μιλά για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, για τη σημαντική σύνδεση που υπάρχει με το Δίκτυο Ακαδημιών και για τις προσδοκίες που υπάρχουν για το προσεχές μέλλον.

Πριν από τρία χρόνια, ουσιαστικά από το… μηδέν, ξεκίνησε, με προπονητή τον έμπειρο Βασίλη Κούτα, η προσπάθεια δημιουργίας μίας ομάδας νέων που θα κάνει βήματα προόδου και παρά τον μικρό μέσο όρο ηλικίας θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Τα πρώτα δείγματα γραφής του πλάνου που υπήρξε για την Κ20 έγιναν ορατά τη φετινή σεζόν με την εξαιρετική πορεία της ομάδας, που αήττητη και με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε όλους τους ομίλους, παρά το νεαρό της ηλικίας, έφτασε μέχρι τους “8”, εκεί όπου αντιμετώπισε την ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο, την Κηφισιά, με τη μία και μοναδική ήττα να αποδεικνύεται μοιραία.

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΑΕ Χανιά και του Δικτύου Ακαδημιών, Γιώργος Αμανατίδης, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη παικτών και τη μελλοντική τους ένταξη στην πρώτη ομάδα, προαναγγέλλοντας ότι κάποια παιδιά θα υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη στη σελίδα της ΠΑΕ Χανιά έχει ως εξής:
Για την εξαιρετική πορεία της ομάδας Κ20, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα άργησε να ξεκινήσει:
«Μία χρονιά που ξεκίνησε από τον Αύγουστο, όπου τα παιδιά είχαν τις ιδανικές συνθήκες στο Βαρύπετρο, είχαν έναν καταπληκτικό προπονητή για να δουλέψουν, τον Βασίλη Κούτα και είχαν την υποστήριξη σε πάρα πολλά κομμάτια της καθημερινότητάς τους και της δουλειάς τους από τον Θάνο Χατζηαθανασίου.

Γενικότερα υπήρχε ένας αριθμός ανθρώπων γύρω τους, με πρώτη απ’ όλους τη διοίκηση, με τον πρόεδρο Αντώνη Ροκάκη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Ξηρουχάκη, που έλυνε θέματα από την πρώτη μέρα ώστε αυτή η ομάδα να παρουσιαστεί δυνατή και ανταγωνιστική, παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο και κάνοντας πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε. Από μόνο του το γεγονός ότι η Κ20 συμμετείχε στο Κύπελλο Χανίων είναι πάρα πολύ σημαντικό και κάτι το οποίο άρεσε πάρα πολύ και στη διοίκηση και στα ίδια τα παιδιά και γενικότερα στον κόσμο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει και συνέχεια.

Τα παιδιά προετοιμάζονταν για ένα πρωτάθλημα το οποίο… ευτυχήσαμε να ξεκινήσει Φεβρουάριο, όταν όλους αυτούς τους μήνες έκαναν μόνο προπονήσεις και έπαιξαν ελάχιστα παιχνίδια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να βελτιωθεί τη νέα σεζόν. Τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα τα παιδιά έδειξαν στον κρητικό όμιλο, με όλες τις δυνατότητες που έχουν, υποστήριξαν πολύ καλά το συγκεκριμένο κομμάτι, έπαιξαν πολύ καλό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, είχαν νοοτροπία νικητή, που είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να το περάσουμε στις τάξεις της Κ20, γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά στο άμεσο μέλλον θα κληθούν από την πρώτη ομάδα για να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Οταν σε αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει νοοτροπία νικητή δεν μπορούμε να “χτίσουμε” και να πλάσουμε παίκτες υψηλών προδιαγραφών που να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο και να παίξουν για την πρώτη ομάδα του νομού. Σε αυτή τη φάση που είμαστε, είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο. Σίγουρα χρειαζόμαστε βελτίωση σε αρκετά πραγματάκια, τα συζητάμε καθημερινά με τη διοίκηση, έτσι ώστε να βρίσκουμε λύσεις και να γίνεται καλύτερη η καθημερινότητα της Κ20. Τα παιδιά τερμάτισαν πρώτα με την καλύτερη πανελληνίως συγκομιδή στους ομίλους, χωρίς ήττα, με 22 βαθμούς, πάνω απ’ όλες τις ομάδες. Ηταν κάτι πολύ σημαντικό και μπήκαμε στη διαδικασία να έχουμε δύο παιχνίδια στην προημιτελική φάση, με τις 8 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας.

Αντιμετωπίσαμε την Κηφισιά, μία αρκετά δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα, που μάλιστα προκρίθηκε στον τελικό. Οι ηλικίες τους είναι από 2001 ως 2004, ενώ η δική μας ομάδα ήταν από 2002 μέχρι 2005, άρα τα παιδιά μας μπήκαν σε διαδικασία να αντιμετωπίσουν παιδιά, ενός, δύο ή και τριών χρόνων μεγαλύτερα. Αυτό δεν μπορώ να πω ότι μας “χάλασε”, απεναντίας αυτά τα παιδιά που είναι λίγο πιο μικρά σε ηλικία μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία και του χρόνου θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί γιατί έχουν εικόνες και παραστάσεις περισσότερες από παιδιά της ηλικίας τους. Από τη στιγμή που μπορούν να ανταποκριθούν δεν μας ενδιαφέρει τι ηλικία γράφει η ταυτότητα».

Για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε σχέση με το πώς ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η προσπάθεια, αλλά και για την αγωνιστική ταυτότητα που έβγαλε φέτος η ομάδα:
«Αυτή η ομάδα επειδή είναι πολύ μικρή σε ηλικία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Θα μπορούσαμε με την ίδια ομάδα, ατόφια, του χρόνου να κατέβουμε να παίξουμε στο πρωτάθλημα, γιατί δεν έχουμε παίκτη του 2001, οπότε δε θα μας έφευγε κάποιο παιδί. Απεναντίας του χρόνου λογικά θα έχουμε το δικαίωμα πάλι να έχουμε κάποια παιδιά του 2002 και αυτό μας δίνει το δικαίωμα στο δοκιμαστικό που θα κάνουμε 14-15 Ιουνίου στο Βαρύπετρο, στο γήπεδο του Χάλη, να έχουμε και παιδιά του 2002.

Οντως τα παιδιά έβγαλαν αγωνιστική ταυτότητα, έχοντας έναν προπονητή τα τελευταία τρία χρόνια, τον Βασίλη Κούτα, που περνάει το δικό του πλάνο. Μετά από πολλές συζητήσεις όλων μας έχουμε καταλήξει για τον τρόπο για τον οποίο θα αγωνιζόμαστε, πώς θα το υποστηρίξουμε και πώς θα το πετύχουμε. Δεν είναι εύκολο, γιατί έχεις να κάνεις με παιδιά και με παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο είτε το θέλουμε, είτε όχι – είναι καλό να το δούμε αυτό κατάματα – δεν υπάρχει η αθλητική ποδοσφαιρική παιδεία σε τόσο έντονο βαθμό. Προσπαθούμε σε αυτά τα παιδιά να τους βάλουμε στο μυαλό ότι όλα μπορούν να συμβούν, με τη σωστή καθοδήγηση και με πολύ σκληρή δουλειά. Τα παιδιά ξέρουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο και υπάρχουν από πίσω άνθρωποι που γνωρίζουν τι πρέπει να συμβεί και να τους οδηγήσουν σε εκείνο τον δρόμο, όπου μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους και να τα κάνουν πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι με όλη αυτή την εικόνα που παρουσίασε η Κ20, με την ωριμότητα με την οποία ανταποκρίθηκε σε κάθε παιχνίδι, είτε έχει να κάνει με φιλικό ή επίσημο σε πρωτάθλημα και κύπελλο, όλα αυτά τα παιδιά αξίζουν μία πολύ σημαντική υποστήριξη και μία τέτοια καθοδήγηση, που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τη σεζόν που έρχεται. Ο πρόεδρος είναι αυτός που θέλει να επενδύσει πάνω σε αυτό, να το στηρίξει και να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές στα παιδιά, με απώτερο στόχο και σκοπό στο άμεσο μέλλον να υπάρχουν παιδιά από την Κ20 στην πρώτη ομάδα σαν επαγγελματίες. Εχουν γίνει τέτοιες εισηγήσεις προς τη διοίκηση, τις εξετάζουμε, βλέπουμε το πλάνο που θα ακολουθήσει η πρώτη ομάδα και ανάλογα θα πράξουμε.

Θέλω να πιστεύω ότι τη σεζόν που έρχεται θα υπογράψουν τουλάχιστον δύο παιδιά σαν επαγγελματίες, όπου θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα. Αλλωστε αυτό ξεκίνησε και πέρσι με κάποια παιδιά που βρέθηκαν στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, παιδιά της Κ20, που είδαν τον τρόπο που δουλεύει ο επαγγελματίας προπονητής, ποδοσφαιριστής, πόση κούραση υπάρχει και πώς πρέπει να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο κομμάτι αν θέλουν να έχουν τον δικό τους χώρο και χρόνο σε αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εχουμε βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχουμε σκοπό να το εξαντλήσουμε και όλο αυτό πιστεύω ότι μόνο με αισιόδοξο μάτι μπορούμε να το βλέπουμε».

Για το πόσο σημαντικό είναι να ενσωματωθούν παιδιά από την Κ20 στην πρώτη ομάδα, αλλά και το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αυτό:
«Το συγκεκριμένο κομμάτι, επειδή ήμουν 12 χρόνια επικεφαλής σκάουτινγκ στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, θέλει πολλή υπομονή και άλλο τόσο επιμονή, για να μπορέσεις να καταφέρεις κάποια πράγματα και να πλάσεις προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές υψηλών προδιαγραφών. Θέλει τρομερή δουλειά και θα πρέπει όλοι μας να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε στα παιδιά και αυτά με τη σκληρή δουλειά να μπορούν να τα μεταφέρουν στο γήπεδο. Τίποτα δεν είναι εύκολο και τυχαίο, όλα γίνονται με πολύ σκληρή δουλειά, σωστή καθοδήγηση και καθημερινή υποστήριξη σε ό,τι καινούριο μπορεί να συμβαίνει στον κόσμο και αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι στην ΠΑΕ Χανιά, όπου το παρακολουθούν, το γνωρίζουν και στη συνέχεια προσπαθούν αν και εφόσον είναι εφικτό και ταιριάζει στη φιλοσοφία μας να το εφαρμόσουν στην ομάδα.

Οσα χρόνια ήμουν στον Ολυμπιακό εδώ στα Χανιά υπήρχαν πάρα πολλά ταλέντα, τα οποία κάποια στιγμή χανόντουσαν, όταν δεν τους δινόταν η ευκαιρία να βρεθούν σε κάποια ΠΑΕ την επόμενη σεζόν που εξέταζες τα ίδια παιδιά για να δεις τη βελτίωσή τους οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι είτε σταμάτησε το ποδόσφαιρο, είτε άλλαξε άθλημα. Περιμένεις ότι ένα παιδί όταν δεν καταφέρει να μπει σε μία ΠΑΕ πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει το ίδιο σκληρά, βελτιώνοντας τα κομμάτια όπου ήταν αδύναμος, έτσι ώστε να διεκδικήσει ξανά το όνειρό του, γιατί ο επιμένων νικά! Πολύ εύκολα ο Ελληνας και ενθουσιάζεται και απογοητεύεται.

Αυτό θέλει υπομονή και επιμονή. Εδώ γίνεται τέτοια προσπάθεια ώστε να δείξουμε σε όλα τα παιδιά που θέλουν να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε όλους τους γονείς όπου θέλουν να στηρίξουν τα παιδιά τους για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους, ότι μπορούμε να ανοίξουμε πόρτες έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βρουν ομάδες σε υψηλό επίπεδο, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και στη συνέχεια να φύγουν να πάνε πιο ψηλά. Τους δίνουμε αυτές τις ευκαιρίες και είναι μέσα στους στόχους μας, αλλά αυτό θέλει τον χρόνο του. Στον Ολυμπιακό όταν ξεκινήσαμε να βγάζουμε παίκτες, έγινε μετά από 6-7 χρόνια, όπου εκεί επειδή είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι ακόμη πιο δύσκολα να δημιουργήσεις παίκτες για την πρώτη ομάδα.

Το καταφέραμε όμως και βγήκαν παιδιά όπως ο Ρέτσος, ο Ανδρούτσος, ο Μανθάτης, ο Νικολάου, ήρθε ο Βρουσάι, ο Πλέγας που πέρασε από εδώ, ο Βάρκας που ήταν φέτος στην ομάδα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν κάνει χρυσή καριέρα, όπως ο Τσιμίκας, που ήταν μέσα από την Ακαδημία του Ολυμπιακού. Ο Μανώλης Σιώπης… Μιλάμε για παίκτες με πολύ μεγάλη καριέρα. Αυτά δεν έγιναν τυχαία, θέλει πολύ καλή υποστήριξη. Η αλήθεια είναι ότι εδώ προσπαθούμε σιγά-σιγά να βάλουμε τέτοια κομμάτια μέσα στην υποστήριξη της Κ20, ώστε να μπορέσουμε να το εξελίξουμε περισσότερο και μέσα από αυτή τη διάρκεια – η οποία είναι αυτή που σε καθιερώνει – να υπάρξει η καθιέρωση.

Γιατί υπάρχουν πολλές “φωτοβολίδες” αλλά για να καθιερωθείς χρειάζεται η διάρκεια. Για να έχεις τον σεβασμό και να σε αποδεχτούν θα πρέπει να έχεις διάρκεια. Δηλαδή π.χ. του χρόνου εμείς πρέπει ξανά να βρεθούμε στους “8” και να έχουμε στόχο να πάμε και στους “4”, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία να υπάρχει αυτή η συνέχεια και θέλουμε να το κάνουμε έχοντας ακόμη μικρότερο μέσο όρο ηλικίας. Γιατί είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, εδώ υπάρχει πολύ ταλέντο. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους με εκείνες τις γνώσεις όπου θα μπορούν να τις μεταδώσουν στα παιδιά. Είναι όλο το μυστικό».

Για το Δίκτυο Ακαδημιών της ΠΑΕ Χανιά και τη ροή που υπάρχει με παιδιά από τα τμήματα υποδομής που μπορούν να φτάσουν ως την Κ20 και μελλοντικά να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα:
«Το Δίκτυο Ακαδημιών είναι κάτι πρωτοποριακό και ειδικά για ομάδα της Super League 2 είναι μοναδικό. Ηταν ο λόγος για τον οποίο βρέθηκα στα Χανιά και ξεκίνησε η συνεργασία με την ΠΑΕ. Είναι ένα Δίκτυο Ακαδημιών το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και να κάνουμε “πράματα και θάματα” σε όλους τους τομείς, είτε έχει να κάνει με το αθλητικό, είτε με το κοινωνικό κομμάτι.

Ολο αυτό το Δίκτυο μέσα στον κορωνοϊό, το ότι δημιουργήθηκε και άντεξε με όλες αυτές τις δυσκολίες είναι πάρα πολύ σημαντικό και σου δίνει τη δύναμη για να συνεχίσεις και να πεις ότι πραγματικά έχει μία τεράστια δυναμική όλο αυτό και θα πρέπει να το κυνηγήσουμε. Να τονίσω ότι μία πολύ σημαντική μονάδα για το Δίκτυο Ακαδημιών και την προσπάθεια που κάνουμε είναι ο τεχνικός διευθυντής Βασίλης Παπαδάκης.

Θέλω να πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον αυτές οι 11 ομάδες που είναι κάτω από την “ομπρέλα” της επαγγελματικής ομάδας των Χανίων θα αυξηθούν , ήδη υπάρχουν συζητήσεις με μία ομάδα για να ενταχθεί άμεσα και αυτή στο Δίκτυο. Θα αρχίσει σιγά-σιγά όλη αυτή η κανονικότητα να επανέρχεται και να βλέπουμε κάποια πράγματα να υλοποιούνται. Οπως είναι και αυτό, να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και Ακαδημίες και παιδιά μέσα σε ένα Δίκτυο Ακαδημιών, όπου μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το αγωνιστικό κομμάτι, όπου μέσα από την καθοδήγηση που δίνουμε και σαν ομάδα και σαν προσωπικότητες και σαν προπονητές, τεχνικοί διευθυντές τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.

Εχουμε καταφέρει να κάνουμε μέσα από το Δίκτυο Ακαδημιών δύο ομάδες ελίτ, με σωστή αξιολόγηση και προσπαθώντας να μην αδικήσουμε κανένα παιδί. Λάθη θα γίνουν, αλλά εξετάζουμε την κάθε περίπτωση καλοπροαίρετα και διορθώνουμε τα όποια λάθη θα γίνουν, με αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει δύο ομάδες ελίτ σε ηλικίες, η μία 2006-2007 και η δεύτερη 2008-2009. Πραγματικά όταν αυτό γίνεται σε συγκεκριμένο γήπεδο, με συγκεκριμένη καθοδήγηση από ανθρώπους που έχουν τα απαιτούμενα διπλώματα προπονητών, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίζουμε ακόμη καλύτερα αυτά τα παιδιά τα οποία έχουν κάτι άλλο απ’ όλα τα υπόλοιπα, έχουν λίγο παραπάνω ταλέντο και ίσως είναι λίγο πιο έτοιμα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν πάει να πει ότι στα υπόλοιπα παιδιά που δεν είναι στις ελίτ δε δίνουμε την ίδια προσοχή.

Απεναντίας κοιτάζουμε γιατί είναι πολύ ευαίσθητο το συγκεκριμένο κομμάτι να μην αδικήσουμε κανένα παιδί, μη στεναχωρήσουμε ένα παιδάκι και μία παιδική ψυχή, γιατί θα είναι εγκληματικό. Γι’ αυτό και προσέχουμε πάρα πολύ και τα παιδιά που δε μετέχουν στα τμήματα ελίτ. Αλλά μέσα από τα τμήματα ελίτ μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δούμε τις δυνατότητες των παιδιών, γιατί δουλεύουν υπό διαφορετικές ταχύτητες, με διαφορετικό ασκησιολόγιο, με μία άλλη καθοδήγηση, όπου εκεί μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιο από αυτά τα παιδιά μπορεί να βρεθεί μελλοντικά στην Κ20 και μετέπειτα στην πρώτη ομάδα.

Ηδη αυτή τη στιγμή μέσα από το Δίκτυο Ακαδημιών υπάρχουν 8 παιδιά του 2006, όπου ενδιαφέρουν πάρα πολύ την ομάδα Κ20, να βρεθούν και να είναι μέλη της την επόμενη σεζόν. Παιδιά τα οποία έχουν πολύ ταλέντο, υπάρχει η πρώτη ύλη και θα προσπαθήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται να τα βάλουμε μέσα στο κλίμα ώστε να γίνει ένα “πάντρεμα” των παλιών και των νέων, ώστε να έχουμε μία δυνατή, ανταγωνιστική και ποιοτικότερη ομάδα.

Το συγκεκριμένο κομμάτι έτσι όπως ξεκίνησε και εξελίσσεται γίνεται με τη σωστή μεθοδολογία, έτσι ώστε να φτάσουμε από τη βάση στην κορυφή, που είναι η πρώτη ομάδα… Γίνεται όλο με έναν πολύ καλό προγραμματισμό, σίγουρα λάθη θα γίνουν – γιατί όποιος δουλεύει θα κάνει λάθη – αλλά όταν γίνεται η αυτοκριτική και τα λάθη μας ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε την ίδια στιγμή».

Χανιά

Μπουζάκης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι το γηπεδικό»

Συνεχίστε την ανάγνωση

Σούπερ Λιγκ 2

Κυριακή στη Νίκαια τα Χανιά και τηλεοπτική η πρεμιέρα των play offs!

Συνεχίστε την ανάγνωση

Χανιά

Μέσα ο Μπάτζιος για τη Νίκαια – Αγώνας δρόμου για τρεις!

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO