Connect with us

Χανιά

Καυστικός Ροκάκης στη “Καθημερινή”: Αυτό που ζούμε είναι η απόλυτη διάλυση!

Αλήθειες από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Χανιά στην “Καθημερινή” περιγράφοντας τις συνθήκες τοξικότητας που επικρατούν στη Σούπερ Λιγκ 2

 

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Χανιά, Αντώνη Ροκάκη επέλεξε η πάντα έγκυρη “Καθημερινή” για να (υπο)στηρίξει το άρθρο που φιλοξενεί στο φύλλο της Κυριακάτικης έκδοσης προκειμένου να καταδείξει την δραματική κατάσταση που επικρατεί (και) φέτος στη Σούπερ Λιγκ 2.

Το άρθρο που υπογράφει ο Ακης Τριανταφύλλου, έχει τίτλο “Καταρρέει η Σούπερ Λιγκ 2” και αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που είναι διαμορφωμένη στην δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο αρθρογράφος φιλοξενεί  δηλώσεις του ισχυρού άνδρα των Χανίων, ο οποίος δεν διστάζει να είναι ιδιαίτερα καυστικός, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κ.Ροκάκης αναφέρεται στη μεγάλη ευθύνη της πολιτείας για το αποτυχημένο πρότζεκτ που επέλεξε για την κατηγορία, χαρακτηρίζει τοξικό το περιβάλλον της Σούπερ Λιγκ 2, ενώ δεν παραλείπει να βάλει στο κάδρο των ευθυνών την ΕΠΟ αλλά και την Σούπερ Λιγκ.

Το άρθρο ανάρτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χανιά στο προσωπικό του λογαριασμό στα social, σημειώνοντας τα εξής: “Με το ίδιο «Πάθος που Αξίζει» συνεχίζουμε για ακόμα μια χρονιά για να κρατήσουμε όρθιο το Χανιώτικο Ποδόσφαιρο και Αθλητισμό σε ένα περιβάλλον πολύπλευρης κρίσης για το Ελληνική δεύτερη επαγγελματική κατηγορία (SL2), όπως περιγράφω σήμερα και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ.Ροκάκη στο άρθρο

Αρχικά σημείωσε: «Η κατηγορία μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες με την αναδιάρθρωση. Σαν σκέψη ήταν σωστή, με την προϋπόθεση σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι ομάδες και να μπουν αυστηρά κριτήρια συμμετοχής. Ομως, το πρότζεκτ δεν υποστηρίχθηκε από το ίδιο το κράτος, αλλά και από όσους έπρεπε, με αποτέλεσμα να αποτύχει. Τα έξοδα μειώθηκαν και τα έξοδα αυξήθηκαν. Φανταστείτε πως μόνο για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετάσχει μία ομάδα, απαιτούνται 150.000 ευρώ από 30.000 που ήταν μέχρι πέρσι και για το μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ από 50.000».

Στη συνεχεία συμπλήρωσε ότι: «Οι συνθήκες είναι τοξικές σε υπέρτατο βαθμό για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την κατηγορία έχοντας σοβαρές προθέσεις. Αυτό που ζούμε, ειδικά φέτος, είναι η απόλυτη διάλυση και γι’ αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν τόσο η ΕΠΟ όσο και η Super League 1, της οποίας η Super League 2 είναι η συνέχεια. Για την δύσμοιρη αυτή κατηγορία που πλέον συγκεντρώνει περίπου το 80% των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών αφού η Super League 1 έχει γεμίσει με ξένους, δεν ενδιαφέρονται εκτός από το κράτος και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί».

 

 

Αναλυτικά το άρθρο στην “Κ”:

Καταρρέει η Σούπερ Λιγκ 2

Χρέη και κάθε λογής εκκρεμότητες οδηγούν τη δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου σε ναυάγιο.

Κάθε πέρυσι και… καλύτερα, κάθε Σεπτέμβριο η ίδια αγωνία, οι ίδιες αμφιβολίες. Η Σούπερ Λιγκ 2, η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, πληρώνοντας λάθη του παρελθόντος, άστοχες επιλογές, αλλά κυρίως τα χωρίς αρχή και τέλος οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ. «Πνιγμένες» σε χρέη, από προσφυγές ποδοσφαιριστών και δικαστικές εκκρεμότητες, η πλειονότητα των ομάδων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις πιο απλές απαιτήσεις και πλέον αναζητείται διέξοδος ώστε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να μην κατεβάσει ρολά, με την αξιοπιστία του, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, μοιραία να δοκιμάζεται.

Η περυσινή αναδιάρθρωση με την απορρόφηση της Football League και τη δημιουργία μιας ενιαίας κατηγορίας, χωρισμένης σε δύο ομίλους, εκ των πραγμάτων δεν έφερε αποτελέσματα, αν και το όλο πρότζεκτ άφηνε υποσχέσεις.

Κι ενώ το ημερολόγιο δείχνει 4 Σεπτεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα για έναρξη στις 11 Σεπτεμβρίου έχει ακυρωθεί στην πράξη εδώ και καιρό, καθώς υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει καν προετοιμασία, άλλες δεν έχουν πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής και παλεύουν να το εξασφαλίσουν, ενώ άλλες ξεκινούν με περιορισμούς στις μεταγραφές λόγω παλαιότερων οφειλών.

«Η κατηγορία μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες με την αναδιάρθρωση. Σαν σκέψη ήταν σωστή, με την προϋπόθεση σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι ομάδες και να μπουν αυστηρά κριτήρια συμμετοχής. Ομως, το πρότζεκτ δεν υποστηρίχθηκε από το ίδιο το κράτος, αλλά και από όσους έπρεπε, με αποτέλεσμα να αποτύχει. Τα έσοδα μειώθηκαν και τα έξοδα αυξήθηκαν. Φανταστείτε πως μόνο για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετάσχει μια ομάδα, απαιτούνται 150.000 ευρώ από 30.000 που ήταν μέχρι πέρυσι και για το μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ από 50.000» αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χανιά και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης.

Τα ανοικτά μέτωπα αμέτρητα: η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με την ΕΡΤ δεν έχει κλείσει, καθώς η δημόσια τηλεόραση προτείνει μειωμένο συμβόλαιο (3,5 εκατ. από 4,5 εκατ. πέρυσι) κι ενώ δεν έχει μοιράσει αναλογικά το περυσινό μπόνους κατάταξης, ύψους 1,2 εκατ. Το ποσοστό από το Στοίχημα (περί τα 7 εκατ. ευρώ) θα δοθεί στις αρχές του 2023 κι ενώ οφείλονται ακόμη χρήματα από την προηγούμενη κατανομή, οι προσφυγές παικτών είναι δεκάδες, όπως και πειθαρχικές διώξεις διαιτητών προς ομάδες που τους έχουν αφήσει απλήρωτους, με τις οφειλές να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στην καλύτερη περίπτωση, που επέλθει δηλαδή συμφωνία με την ΕΡΤ και δοθεί και το ποσοστό από το Στοίχημα, στις 30 ΠΑΕ αντιστοιχεί ένα ποσό περί τις 230.000 ευρώ για να «βγει» η σεζόν.
Κι όλα αυτά όταν μια ομάδα, χωρίς πρωταγωνιστικούς στόχους, θέλει μίνιμουμ ένα μπάτζετ περί τις 800.000 ευρώ για το ρόστερ, και το προπονητικό επιτελείο.

«Οι συνθήκες είναι τοξικές σε υπέρτατο βαθμό για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την κατηγορία έχοντας σοβαρές προθέσεις. Αυτό που ζούμε, ειδικά φέτος, είναι η απόλυτη διάλυση και γι’ αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν τόσο η ΕΠΟ όσο και η Σούπερ Λιγκ 1, της οποίας η ΣΛ2 είναι η συνέχεια.

Για τη δύσμοιρη αυτή κατηγορία που πλέον συγκεντρώνει περίπου το 80% των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αφού η ΣΛ1 έχει γεμίσει με ξένους, δεν ενδιαφέρονται εκτός από το κράτος και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί», τονίζει ο κ. Ροκάκης.

Κρίσιμο Δ.Σ. το αυριανό
Αύριο (13.00) η μικρή λίγκα έχει προγραμματίσει Δ.Σ. στο οποίο θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν πως το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Για να υπάρχει ωστόσο ένας μπούσουλας, ενδεχομένως να διεξαχθεί η κλήρωση και να οριστεί ημερομηνία έναρξης, χωρίς να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή κάποιων ομάδων. Διαγόρας, Ξάνθη, Ηρακλής, Ηρόδοτος, Εργοτέλης και Απόλλων Λάρισας δεν έχουν λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από την ΕΠΟ ποια θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα ανέλθει από τη Γ΄ Εθνική. Πάντως, αν και υπάρχουν φωνές που τάσσονται στο να μην ξεκινήσει καν το πρωτάθλημα λόγω αδυναμίας, οι πιέσεις αυξάνονται ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

Περίπου 950 Ελληνες ποδοσφαιριστές και οι οικογένειές τους ζουν από την κατηγορία και μια τέτοια εξέλιξη θα τους έφερνε σε δεινή θέση. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι όμιλοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής: 1ος όμιλος: Απόλλων Λ., Ξάνθη, ΑΕΛ, Αλμωπός, ΠΑΟΚ Β΄, ΠΑΟ Β΄, Απόλλων Π., Αναγέννηση Κ., Πανσερραϊκός, Ηρακλής, Θεσπρωτός, Νίκη Β., Μακεδονικός, Βέροια. 2ος όμιλος: Χανιά, Εργοτέλης, Διαγόρας, Ιεράπετρα, Αιγάλεω, Επισκοπή, Καλαμάτα, Καλλιθέα, Ηρόδοτος, Κηφισιά, ΑΕΚ Β΄, Ολυμπιακός Β΄, Απόλλων Σμ., Παναχαϊκή, Προοδευτική.

Χανιά

Δεν φωνάζουν μόνο τα Χανιά για Φωτιά, ωρύεται και ο Μπέος! – Το δηκτικό σχόλιο Βρέντζου

Συνεχίστε την ανάγνωση

Χανιά

Τσιακίρης: Να σηκώσουμε κεφάλι | video

Συνεχίστε την ανάγνωση

Χανιά

Λεμονής: Να δείξουμε ότι η ομάδα μας δεν διεκδικεί τυχαία την άνοδο | video

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO