Connect with us

Α' ΕΠΣΧ

Μετά από 56 χρόνια στο Κύπελλο Ελλάδος ο Απόλλωνας!

Ο Απόλλωνας Αγίου Ιωάννη, επανεμφανίζεται σήμερα(31/08) στο Κύπελλο Ελλάδος για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια!

 

Ιστορική μέρα η σημερινή για τον Απόλλωνα Αγίου Ιωάννη, ο οποίος επιστρέφει στο Κύπελλο Ελλάδος μετά από μισό αιώνα και βάλε. Οι Κυπελούχοι Χανίων θα αγωνιστούν στην διοργάνωση μετά από 56 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα μετά την σεζόν 1966-67.

Οπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα σε σχετικό ιστορικό αφιέρωμα: “Η ομάδα του Αγίου Ιωάννη έχει αγωνιστεί ξανά στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, την ποδοσφαιρική περίοδο 1966-1967, όπου ήταν η πρώτη και η μοναδική του έως τώρα συμμετοχή. Τότε, πανηγύρισε μάλιστα δύο προκρίσεις επί ερασιτεχνικών σωματείων, για να αποκλειστεί από τον Μινώταυρο στην επόμενη φάση. Σήμερα, Τετάρτη 31/08, είναι έτοιμος να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κόντρα σε έναν αξιόλογο αντίπαλο, τον Πανελευσινιακό, στην πρώτη φάση του Κυπέλλου, σε αγώνα νοκ-άουτ, 56 χρόνια μετά!

Ηταν η περίοδος 1966-67 όταν ο Απόλλωνας πραγματοποίησε την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα παρουσία του στο Κύπελλο Ελλάδας και μάλιστα πανηγύρισε δύο προκρίσεις επί τοπικών σωματείων πριν αποκλειστεί από τον πολύ ισχυρό τότε Μινώταυρο που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε τον παρθενικό του τίτλο στην Α’ κατηγορία Χανίων. Ο Απόλλων νίκησε αρχικά με 3-2 τον Αστέρα Χαλέπας την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και μία εβδομάδα αργότερα πέτυχε σκορ-ρεκόρ με 10-2 (ημίχρονο 6-0) επί του Ικάρου Χανίων σε συνάντηση που διεύθυνε ο διαιτητής Κουτσοδημητρόπουλος. Ικαρος που νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Τάλω ομάδα τότε της Β’ Εθνικής Ερασιτεχνικής (ουσιαστικά Γ’ Εθνικής)! Τελικά την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Μινώταυρος επικράτησε με 3-0 του Απόλλωνα. Σκόρερ οι Στρατουδάκης (20’), Γκαραβέλας (65’) και Κωνσταντινίδης (88’) μπροστά από τον διαιτητή Ορνεράκη.

Δεν αναφέρεται η σύνθεση του Απόλλωνα αλλά αξίζει να παραθέσουμε την 11άδα των νικητών καθώς όπως προαναφέραμε αναδείχθηκαν πρωταθλητές: Δικόνυμος, Κεχάογλου, Χναράς, Τσιμπινός, Κτενιουδάκης, Στρατουδάκης, Βαρδαξής, Κωνσταντινίδης, Μαραγκουδάκης, Γκαραβέλας, Μπεθάνης.

Στην προηγούμενη φάση ο σύλλογος των Μουρνιών είχε νικήσει 4-2 την Ιωνία, στη συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο απέκλεισε και τον Ρεθυμνιακό εντός με 2-1 αλλά 3 μέρες μετά τα Χριστούγεννα το εμπόδιο του ΟΦΗ αποδείχθηκε πολύ υψηλό ειδικά μέσα στο Ηράκλειο (8-1).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι την ίδια μέρα που ο Απόλλωνας έδωσε τον προηγούμενο αγώνα του στο Κύπελλο (7/12) το επιβατικό-οχηματαγωγό “Ηράκλειον” αναχωρούσε από το λιμάνι της Σούδας για το τελευταίο ταξίδι του που οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της χώρας βυθίζοντας στο πένθος τα Χανιά!

Ηταν μία σημαδιακή σεζόν και για τον Απόλλωνα αφού παρότι εξασφάλισε την παραμονή του στην Α’ κατηγορία είδε τον γγΑ της χούντας Ασλανίδη να αποφασίζει το επόμενο φθινόπωρο την διάλυση του όπως και αρκετών ακόμα σωματείων στα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα λοιπόν ο σύλλογος του Αγίου Ιωάννη, που επανιδρύθηκε μία δεκαετία αργότερα, επιστρέφει στο Κύπελλο στο οποίο ήταν μία από τις λίγες χανιώτικες ομάδες που αν και είχαν παλαιότερα παρουσία δεν είχαν αντιμετωπίσει σύλλογο από άλλη Ενωση. Οπως και ο Ιδομενέας με τον Ικαρο. Αντίθετα πχ η Αμιλλα στην μοναδική της συμμετοχή έπαιξε με τον Ηρόδοτο στον ίδιο θεσμό τρία χρόνια αργότερα (1969-70). Από το 1971-72 με την δημιουργία του Κυπέλλου Ερασιτεχνών στο Κύπελλο Ελλάδας συμμετείχαν μονάχα ομάδες εθνικών κατηγοριών κάτι που άλλαξε το 2018-19 και έτσι ξανά οι κυπελλούχοι των Ενώσεων απέκτησαν πρόσβαση στον θεσμό”.

 

Α' ΕΠΣΧ

Ο Κουκουράκης σφυρίζει το μεγάλο ντέρμπι

Συνεχίστε την ανάγνωση

Α' ΕΠΣΧ

Παρθενικό γκολ με τον Ιδομενέα ο Χαϊνταράι -Το μπράβο της ομάδας

Συνεχίστε την ανάγνωση

Α' ΕΠΣΧ

Βγαίνουν οι αντίπαλοι του πρωταθλητή Χανίων για την άνοδο!

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO