Connect with us

Βόλεϊ

Αμετακίνητη η πολιτεία για τα λεφτά από το Στοίχημα: Δεν έχει λεφτά πριν το 2023!

Ακλόνητο στις θέσεις του είναι το Υπουργείο το οποίο ξεκαθάρισε με επίσημη ανακοίνωση ότι η επόμενη χρηματοδότηση του αθλητισμού από το στοίχημα θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023

 

Παρά τις πιέσεις των διοργανώτρια αρχών παρά τις απειλές των ομάδων, το υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνει διάθεση να κάνει ούτε καν ένα βήμα πίσω αναφορικά εμ την χρηματοδότηση των ομάδων όλων των αθλημάτων από το Στοίχημα.

Το υπουργείο Oικονομικών με επίσημη τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι η καταβολή των χρημάτων που προβλέπονται από τη φορολόγηση του στοιχήματος θα πραγματοποιηθεί στις ομάδες τον Ιανουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2, της Basket League και της Volley League ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβουν τα χρήματα τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, έχουν θέμα βιωσιμότητας και ως εκ τούτου τα πρωταθλήματα βρίσκονται κυριολεκτικά στον… αέρα.

Αντίδραση επί του θέματος όμως υπήρξε και από τις ομάδες της Super League, που θέλουν επίσης άμεσα τα χρήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν και σε αυτή τη περίπτωση δεν τίθεται θέμα “λουκέτου”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο στέλνει μήνυμα σε όλες τις ομάδες και τα πρωταθλήματα που περίμεναν την χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την χρονιά. Ισως πιο τραγική είναι η κατάσταση στην Σούπερ Λιγκ 2 όπου οι ομάδες είναι από… ξύλου κρεμάμενες, ενώ σύσσωμοι οι παράγοντες της Λίγκας (από Λεουτσάκο έως προέδρους ΠΑΕ και μέλη της Οικονομικής επιτροπής της Λίγκας) απειλούν ανοιχτά με λουκέτο.

 

Aναλυτικά τα όσα αναφέρει το ΥΠΟΙΚ:

Η Κυβέρνηση, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στη στήριξη και την ενίσχυση όλου του φάσματος της κοινωνικής ζωής.

Σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, αξιοποιεί – στον μέγιστο δυνατό βαθμό – τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση όλων των τομέων της κοινωνίας και της οικονομίας, με ενισχύσεις είτε άμεσες είτε έμμεσες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα φορολογικά μέτρα.

Η ενίσχυση του αθλητισμού, βασικού πυλώνα της κοινωνικής ζωής, αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθη από το Υπουργείο Οικονομικών σειρά μέτρων, μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα, με σημαντικότερα:

Τη φορολόγηση του εισοδήματος των αθλητών, των προπονητών και των διαιτητών με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, εάν το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται σε ποσό έως και 40.000 ευρώ, και με συντελεστή 22% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, εάν το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Το μέτρο εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και εφεξής.

Την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων, για το διάστημα της πανδημίας του COVID-19, δηλαδή από 1.9.2020 έως και 30.6.2022.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των δραστηριοτήτων αθλητικών ομίλων και εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων διατέθηκαν κατά τα τελευταία δύο έτη 17,7 εκατ. ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές, 2 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος παγίων δαπανών, περί τα 70 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εδικού σκοπού των εργαζομένων τους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών αυτών (καλύφθηκαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι του κλάδου), επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και περίπου 10 εκατ. ευρώ για πληρωμή ενοικίων των επιχειρήσεων αυτών. Συνολικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύθηκαν με μέτρα 110 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Τη θέσπιση, για πρώτη φορά, διάταξης για τη διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων.
 
Αναφορικά με το τελευταίο αυτό μέτρο, με τις υπ’ αριθμόν 114021/11/3/2021, 294561/25/6/2021 και 620241/21/12/2021 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, διατέθηκαν ως προκαταβολή για τα μελλοντικά έσοδα των ετών 2021 και 2022 από τον νέο τρόπο φορολόγησης κερδών από τυχερά παίγνια 62 εκατ. ευρώ.
 
Όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις, το ποσό που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της εκτιμώμενης αύξησης του ποσού από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1150489001 «Λοιποί φόροι επί κερδών από λαχεία και τυχερά παίγνια», για τα έτη 2021 και 2022 σε σχέση με το έτος 2020.
 
Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, έως τον Ιούνιο του 2022 είχαν εισπραχθεί 47 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023.
 
Μέσω των ανωτέρω μέτρων αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της Κυβέρνησης στον αθλητισμό, έναν τομέα με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, με απώτερο σκοπό ο ελληνικός αθλητισμός να ανέλθει σε επίπεδα που θα μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Βόλεϊ

Επίσκεψη των μικρών παιδιών στην προπόνηση του ΟΦΗ |pics

Συνεχίστε την ανάγνωση

Βόλεϊ

Ανανέωσε με τον ΟΠΕΡ και ο Βαγγέλης Σιμάκης

Συνεχίστε την ανάγνωση

Βόλεϊ

Στο League Cup Νίκος Σαμαράς ο ΟΦΗ

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO