Connect with us

Α' ΕΠΣΧ

Αφιέρωμα στον Ίκαρο Μουρνιών – Το ταξίδι και η προσφορά του ιστορικού σωματείου με τις μικρασιάτικες ρίζες

Αφιέρωμα στον Ίκαρο Μουρνιών μέσα από συνέντευξη του προέδρου του Δημήτρη Βρεττού.

 

Δείτε το εξαιρετικό αφιέρωμα στην ιστορική ομάδα του Ικάρου από το ertnews.gr και την συνέντευξη του προέδρου του Ικάρου Δημήτρη Βρεττού στον Νάσο Μπράτσο για την ιστορία του προσφυγικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1959 στο Πασακάκι.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Βρεττού:

Οι καρποί και η ανθοφορία πάντα εξαρτώνται από τις γερές ρίζες και το εύφορο έδαφος και αυτό ισχύει και στον αθλητισμό, καθώς η έλευση Μικρασιατών προσφύγων το 1922 δεν σήμανε μόνο την ανασύσταση – επανίδρυση – μεταφορά αθλητικών συλλόγων από τις χαμένες πατρίδες, ή τη δημιουργία νέων σωματείων εκείνα τα χρόνια, αλλά και το πέρασμα της πλούσιας αθλητικής τους κουλτούρας και στις επόμενες γενιές. «Άνθισαν» και αυτές δημιουργώντας τα χρόνια που ακολούθησαν, συλλόγους που έγραψαν και γράφουν τη δικιά τους ιστορία. Στα σωματεία αυτά ανήκει και ο Ίκαρος Χανίων, που παρουσιάζουμε σήμερα, μέσα από συνέντευξη του προέδρου του Δημήτρη Βρεττού.

” -Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

-Οι ρίζες του Ικάρου Χανίων (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ) ξεκινούν το 1959 στο Πασακάκι όπου μια παρέα από  παιδιά Μικρασιατών παρασέρνοντας και κάποιους ντόπιους  της περιοχής  μας όπου  έπαιζαν μπάλα μαζί στις  αλάνες αποφασίζουν να  δηλώσουν συμμετοχή αμέσως στην Β’ κατηγορία  χρησιμοποιώντας ως βάση το καταστατικό της Ιωνίας και σήμα τον φτερωτό ‘ΊΚΑΡΟ της μυθολογίας μας .

-Ποιο ήταν το γήπεδο που χρησιμοποίησε εκείνη την πρώτη περίοδο η ομάδα;

-Ως  προπονητήριο χρησιμοποιούσαν το χωράφι του ΒΛΑΣΗ ΣΧΟΙΝΑ επί της οδού Αγ.Νεκταρίου Δυτικά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών με πρώτα γραφεία μια παλιά αποθήκη-σταύλο βόρεια του προπονητηρίου και  ως έδρα για τους αγώνες τους το Εθνικό Στάδιο Χανίων και πολλά χρόνια αργότερα το Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων.
Πρώτος Προπονητής ήταν ο Βαγγέλης  Μοσχούτης παλιός τερματοφύλακας της ΑΕΚ και του ΟΦΗ. Τον είχε προσλάβει η τότε ΕΠΣΧ να κάνει παράλληλα προπόνηση σε όσες ομάδες του τοπικού ήθελαν.

  • Το 1959-60 ήταν στην Β’ με Άρη Κάτω Σούδας, Ιδομενέας (1ος), Κρ. Αστέρας, ΑΟ Σούδας, Γρανίτης, Πλατανιάς.
  • Το 1960-61 Αστέρας Χ. (1ος), Άρης Σ. Μινώταυρος, Ιδοεμενέας, Κρ. Αστέρας.
  • Το 1961-62 κατακτάει το πρωτάθλημα  μπροστά από Άρη, Μινώταυρο, Ιδομενέα, Θησέα, Κρ. Αστέρα.
  • Το 1964-65 διεκόπη για να γίνει η ΑΕΧ -μετέπειτα ΑΟΧ. Σε 9 αγώνες είχε 18 βαθμούς ήταν 3ος και είχε να παίξει με Ατλαντίδα ακόμα.

-Υπήρξε παρέμβαση της δικτατορίας 1967-1974 που να έθιξε το σύλλογο;

-Το 1967-68 η χούντα καλεί τον τότε πρόεδρο να παραδώσει την σφραγίδα και  διαλύει τον  Ίκαρο, όπως  και Τάλω, Απόλλων, Αστέρα Χ. και Ιωνία, τα 5 από τα έξι σωματεία της Α’ -η τελευταία συνέχισε ως Αναγέννηση.Τρεις ποδοσφαιριστές του επιλέγονται να στελεχώσουν την νέα αντιπροσωπευτική ομάδα του νομού μας ο τερματοφύλακας  ΜΕΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ο αμυντικός ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΛΕΥΡΑΚΗΣ(ΑΛΕΥΡΑΣ)και ο μέσος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΛΙΑΣ.Ο Μανώλης Αλευράκης ως γνωστόν αποτέλεσε και Αρχηγός-Ηγέτης της ΑΕΧ στην Β’ Εθνική.

-Πότε και πώς επανήλθε η ομάδα;

-Όταν έγινε η  εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο  το καλοκαίρι του 1974 στην Ελλάδα έγινε Γενική Επιστράτευση. Σταμάτησαν τα πάντα και διακόπηκαν τα τοπικά πρωταθλήματα. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα μικροί μεγάλοι να βρεθούν στην αυλή του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και τώρα 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών. Εκεί βρέθηκαν κάποιοι παλιοί ποδοσφαιριστές του Ικάρου που είχαν εγκαταλείψει την ενεργό δράση όπως και Πασακακιανοί Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν σε άλλες ομάδες των Χανίων. Έτσι έφτιαξαν μια ομάδα της γειτονιάς και άρχισαν να παίζουν φιλικούς αγώνες με ομάδες άλλων περιοχών.

υπογραφές επανίδρυσης

Τότε έπεσε η ιδέα με αφορμή αυτή την συγκέντρωση να επαναδραστηριοποιήσουν τον ΙΚΑΡΟ. Αρχίζουν να ετοιμάζουν το καταστατικό και 27/7/1979 το καταθέτουν στο πρωτοδικείο Χανίων όπου 2 μήνες μετά και συγκεκριμένα 20/9/1979 και ΑΥ.ΑΡΙΘΜΟ 24 λαμβάνουν την έκδοση του. Ο Τηλέμαχος Σχοινάς παραδίδει την σημαία και το αθλητικό υλικό της ομάδας όπου φύλαγε  σπίτι του στην ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  με πρωτεργάτες τους Δραστήριους Ανδρεάδη Δημήτρη & Μαρινάκη Βασίλη  αρχίζει την ενίσχυση της ομάδος φέρνοντας παίχτες από τον Μινώταυρο (Τόλια Γ., Ρουμελιωτάκη Γ., Στρατουδάκη Μ.,Τσαπατάκη Αν.).

πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας 1980-1981

Έτσι το 1979 δηλώνει συμμετοχή στην Γ’ κατηγορία και κατακτά δύο συνεχόμενους τίτλους σε Γ’ και Β’ που τον φέρνουν από το 1981-82(40 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ) μόνιμο μέλος στην Α’. Μόνο δύο φορές την …απαρνήθηκε όταν δοκίμασε την τύχη του στο περιφερειακό (1991 και 2008) ενώ συνολικά στην Α’ έχει 40 συμμετοχές με καλύτερες θέσεις την 2η το 1990 ,το 1993 και το 2012. Μεγάλη η Προσφορά και των  Χριστοφή Κων/νο, Μιχελάκη Παναγιώτη και Μητριτσάκη Κων/νο που διετέλεσαν προέδροι  μετά την επανίδρυση καθώς και του Μανώλη Αλευράκη ποικιλοτρόπως όπου ήταν και προπονητής την δεκαετία του 90’ και βέβαια  του Στέλιου Ανδρεάδη που ήταν η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ.

ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ 1959-74

-Υπήρξε αλλαγή στο όνομα της ομάδας;

-Στις 22-7-1996 με τροποποίηση του καταστατικού του για ανάγκες και επιχορηγήσεις του τότε Δήμου Μουρνίων μετονομάζεται σε ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΟΥΡΝΙΩΝ.
Ως πρώτος στην  λίστα  των ομάδων που έχουν αγωνιστεί  στην Α’ κατηγορία Χανίων με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο  έχει  σκοράρει 1560 γκολ  & έχει δεχτεί 1283 ,έχει αγωνιστεί για 791 αγώνες  και έχει συλλέξει  1229(-2) βαθμούς(έως το πρωτάθλημα 2020-21 που διακόπηκε 17/2/2021).
Έχει λάβει μέρος και σε δύο τελικούς κυπέλλου: το 1989 όπου ηττήθηκε 3-0 από τον ΑΟΧ όμως επτά χρόνια αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας 2-0 τον γειτονικό Μινώταυρο.

-Ποια είναι η σημερινή εικόνα του σωματείου;

-Την παρούσα στιγμή αριθμεί 32 ενεργούς ποδοσφαιριστές στο Ανδρικό τμήμα από 16 έως 40 ετών και τα τελευταία 2 χρόνια είναι μέλος του δικτύου των σχολών του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ  PAO SOCCER SCHOOLS και αριθμεί 70 εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές από 4 έως 15 ετών στα τμήματα υποδομών. 5 διπλωματούχοι προπονητές έχουν αναλάβει την εκγύμναση των αθλητών με 4 αγωνιστικά τμήματα που αγωνίζονται κάθε Σάββατο  στο τοπικό πρωτάθλημα της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Χανίων  .

Mεταξύ των επιτυχιών της ομάδας πρέπει να αναφέρουμε και τα δύο κύπελλα ήθους.


Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους :

Πρόεδρος            ΒΡΕΤΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αντιπρόεδρος      ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Γεν.Γραμμ.         ΛΕΤΤΑ ΕΛΕΝΗ
Ταμίας                ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Έφορος              ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γεν. Αρχηγός     ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Υπευθ.Ακαδ.      ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υπευ.Δημ.Σχ      ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μέλος                 ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Συνοδοί παιδικών αποστολών:
ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ ΦΩΝΤΑΣ, ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το σωματείο μας έχει ενταχθεί στο Μητρώο της ΓΓΑ  και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις. Εδρεύει στο Δημοτικό Γήπεδο  Ποδοσφαίρου Νεροκούρου μαζί με άλλα 5 σωματεία όπου πραγματοποιούνται 20 περίπου αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος του Μαΐου κάθε χρόνο.”

Ίκαρος – Ιωνία 1965 γήπεδο Χανίων

Φωτο από το φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Σχοινά

Α' ΕΠΣΧ

Ο Κουκουράκης σφυρίζει το μεγάλο ντέρμπι

Συνεχίστε την ανάγνωση

Α' ΕΠΣΧ

Παρθενικό γκολ με τον Ιδομενέα ο Χαϊνταράι -Το μπράβο της ομάδας

Συνεχίστε την ανάγνωση

Α' ΕΠΣΧ

Βγαίνουν οι αντίπαλοι του πρωταθλητή Χανίων για την άνοδο!

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO