Connect with us

Επικαιρότητα

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Το ΙΚΕ (CVN 69) θα καταπλεύσει στην ναυτική βάση στο Μαράθι πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ εκτός και αν υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ με Χεσμπολαχ

 

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένη καθώς το αεροπλανοφόρο με τα χιλιάδες μέλη πληρώματος βρίσκεται σε αποστολή εδώ και 7-8 μήνες.

Όμως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ειδικά η αυξανόμενη ένταση στο Νότιο Λίβανο μεταξύ Ισραήλ και Χεσμπολάχ ενδέχεται να αλλάξουν τα σχέδια και τις εντολές και να κριθεί ότι θα πρέπει να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν το Ισραήλ σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Χεσμπολαχ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Pat Ryder, το Eisenhower που είναι επικεφαλής της αρμάδας Carrier Strike Group θα παραμείνει για λίγο στην περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Αμερική μετά από περισσότερους από επτά μήνες ανάπτυξης για την υποστήριξη της περιφερειακής αποτροπής και της ισχύς των προσπαθειών των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοϊας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το IKE πρόκειται να παραμείνει στην προβλήτα της βάσης στον όρμο της Σούδας από την Τρίτη 25 μέχρι το Σάββατο 29 Ιουνίου και στην συνέχεια αναμένεται να αποπλεύσει για τις ΗΠΑ, εκτός και αν δοθούν άλλες εντολές εξαρτώμενες από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Στην «θέση» του στην Ερυθρά Θάλασσα θα μεταβεί το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ το οποίο μέχρι τώρα ήταν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Dwight D. Eisenhower είχε καταπλεύσει και πάλι στην Σούδα στις 28/4 όπου έμεινε μέχρι τις 2/5 όταν απέπλευσε προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι. (Φωτο της NSA Souda base από την τότε παρουσία του ΙΚΕ στην Σούδα)

Το εκτόπισμα του Eisenhower ξεπερνά του 100.000 τόνους, έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ.

Στο αεροπλανοφόρο επιβαίνουν περίπου 6.000 άτομα (μέλη πληρώματος και αεροσκαφών) ενώ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντί – αεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα. Μεταφέρει κυρίως αεροσκάφη FA – 18 Super Hornet και ιπτάμενα ραντάρ E2 – C HawkEye, αλλά και ελικόπτερα MH – 60 NightHawk

Δείτε βίντεο από τον κατάπλου στον όρμο της Σούδας του αεροπλανοφόρου Eisenhower το 2021

Επικαιρότητα

Χανιά – Ρέθυμνο: Καραμπόλα στον ΒΟΑΚ – Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο

Συνεχίστε την ανάγνωση

Επικαιρότητα

Κρήτη: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Δευτέρα (1/7)!

Συνεχίστε την ανάγνωση

Επικαιρότητα

Ηράκλειο: Μια σύλληψη για παράνομα σφάγια και όπλα

Συνεχίστε την ανάγνωση

Δείτε Επίσης

Copyright © 2021 Sportcaster.gr | Powered by IMMKO