Γενικά

Όσα ανέφερε ο Αυγενάκης για οπαδική βία και χρηματοδότηση

Published

on

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε ο Υφυπουργός Αθλήτισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τους προέδρους των επαγγελματικών πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλει, ανέφερε τα επόμενα βήματα, όσον αφορά τα μέτρα για την οπαδική βία, αλλά και την χρηματοδότηση που έπεται.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:

«Μερικές μέρες μετά από το τραγικό συμβάν με ένα νέο παιδί που έφυγε με τον γνωστό σκληρό τρόπο, σήμερα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους προέδρους των επαγγελματικών Λιγκών, Super League 1, Super League 2, Basket League και Volley League για τα θέματα της οπαδικής βίας και για τις πρωτοβουλίες που ο Πρωθυπουργός με τις δικές του εντολές και με την καθοδήγησή του εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα.

Ανταλλάξαμε απόψεις, άλλωστε ειδικά οι πρόεδροι των Super League 1 και 2 έχουν μία μεγάλη εμπειρία που σίγουρα είναι χρήσιμοι σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, στην οποία δεν περισσεύει κανένας.

Συνάμα μιλήσαμε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και σε επίπεδο κύρωσης της σύμβασης Σεντ Ντενί, αλλά και των διατάξεων που θα φέρουμε για αυστηροποιήσεις του ιδιώνυμου στη Βουλή, του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, του Ποινικού Κώδικα και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο και θα περιορίσουν –μακάρι να μπορούσαμε να πούμε θα εξαλείψουν καθώς αυτό είναι το επιθυμητό- τα περιστατικά βίας και τον χουλιγκανισμό σε μέγιστο βαθμό.

Συνάμα μιλήσαμε για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη στενή συνεργασία του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των κ. Σταικούρα, Σκυλακάκη και Βεζυρόπουλου, καταφέραμε και πλέον λειτουργεί ο μηχανισμός ενίσχυσης από τα κέρδη της φορολογίας των παικτών του στοιχήματος και δημιουργεί έναν κουμπαρά που μέσα από αυτόν οι επαγγελματικές λίγκες έχουν ήδη εισπράξει το ποσό των 31 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Χρήματα που ποτέ δεν είχαν δοθεί στον ελληνικό αθλητισμό. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας, μετά από μία διεξοδική συζήτηση που είχαμε όλοι μαζί με το οικονομικό επιτελείο, σε περίπου 2,5 μήνες από τώρα.

Η εικόνα του «κουμπαρά» δείχνει ότι παράγονται εξαιρετικά ωφέλιμα στοιχεία και αποτελέσματα, τα οποία βέβαια καταλήγουν στον αθλητισμό. Θα υπάρξουν και μερικές βελτιώσεις στο σύστημα εισπραξιμότητας έτσι ώστε μετά από 2,5 – 3μήνες να έχουμε επίσημη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο της χώρας για να βγάλουμε ασφαλή νούμερα και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πλέον στους ιδιοκτήτες ομάδων, ποδοσφαίρου μπάσκετ, και βόλεϊ.

Βεβαίως έγινε αναφορά και στις φορολογικές μειώσεις και τις διευκολύνσεις που είχαν ως αποτέλεσμα έμμεσα οφέλη στις ομάδες: θυμίζω τον ΦΠΑ στα εισιτήρια από το 24% στο 13%, τη μείωση του φόρου στα συμβόλαια και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που επιβάρυναν το πορτοφόλι των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, βόλει και μπάσκετ.

Το σπουδαίο είναι ότι πλέον συστήσαμε έναν μόνιμο μηχανισμό, με στόχο την ύπαρξη σε ετήσια βάση της σταθερής χρηματοδότησης. Είναι όμως η αρχή και κάθε αρχή είναι και δύσκολη, μέχρις ότου αποκτηθεί κανονικός ρυθμός. Το ευχάριστο και το αισιόδοξο είναι ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί και παράγει καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Θα είμαστε σε θέση μόλις κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας να έχουμε καθαρότερη εικόνα και σαφώς να κάνουμε και καλύτερες προβλέψεις, καθώς μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις έξι μήνες ο μηχανισμός αυτός.
Πρόκειται για μια διαφορετική αντιμετώπιση του αθλητισμού από τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαφορετική απ’ ότι είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι του αθλητισμού τόσα χρόνια και αυτό το διατύπωσαν και οι ίδιοι στην τηλεδιάσκεψη με τους τρεις Υπουργούς των Οικονομικών.

Καταλαβαίνω και την αγωνία τους και τα προβλήματά τους, με τα περιοριστικά μετρά στις κερκίδες και τον μειωμένο αριθμό εισιτηρίων. Τα πράγματα όμως μπήκαν ήδη σε μία τροχιά μεγαλύτερου επαγγελματισμού και συνέπειας σε σύγκριση με το παρελθόν».

Δείτε Επίσης

Exit mobile version